Overslaan en naar de inhoud gaan

Britten bedenken backup voor GPS

De rol van GPS wordt steeds groter, vrijwel alle systemen aan boord van een schip zijn afhankelijk van satellietnavigatie. Mocht GPS uitvallen,dan houdt het ene na het andere systeem aan boord ermee op. Niet alleen de navigatie stopt, ook het gyrokompas geeft de geest, evenals de radar en het systeem dat ervoor zorgt dat een schip op exact dezelfde plaats blijft liggen wanneer er niet wordt gevaren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Proefproject

Inmiddels is er een eLoran-systeem gebouwd in de haven van Felixstowe en dat is met succes uitgeprobeerd. De proef is gehouden op instigatie van de General Lighthouse Authorities (GLA), de instantie die verantwoordelijk is voor veilig scheepvaartverkeer rondom de Britse eilanden. "Het is opvalled om te zien dat een techniek die is ontwikkeld in de Tweede Wereldoorlog, nu nog goede diensten levert", aldus een woordvoerder van de GLA.

Zenders op het land

De werking van eLoran lijkt wel wat op die van GPS, alleen wordt in dit geval gebruik gemaakt van zenders die op aarde staan. Het gaat om lange-golfzenders die een veel groter vermogen hebben dan de satellietsignalen van GPS. Het is vrijwel onmogelijk om die landgebonden signalen 'uit de lucht te drukken', wat bij GPS wel relatief eenvoudig is.

Moedwillig of natuurlijk

De GPS-signalen kunnen moedwillig worden gestoord, bijvoorbeeld door een stoorsignaal van voldoende sterkte uit te sturen. Noord-Korea heeft dat al een aantal keer gedaan tegen de zuiderbuur. Maar ook een uitbarsting op de zon kan de signalen volledig 'verdrinken'.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in