Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 krijgt tegengif tegen phishing en datalekken

Eén van de maatregelen is de introductie van twofactor-authentication. In Windows 10 kan men specificeren dat bepaalde diensten alleen toegankelijk zijn bij combinatie van specifieke hardware en een identificatie door de gebruiker. Dat laatste kan een PIN-code zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook de vingerafdruk zijn - als apparaten over een vingerafdruksensor beschikken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Windows 10-gebruiker kan er daarbij voor kiezen de authenticatie te laten uitvoeren door een ander apparaat dan waarop hij werkt. Meest voor de hand ligt het scenario waarbij een mobiele telefoon via Bluetooth of wifi gebruikt wordt als authenticatiemiddel.

De authenticatiemethode waarvoor Microsoft heeft gekozen, is gebaseerd op de standaard van de FIDO Alliance, waar behalve IT-bedrijven als Microsoft, Google en Lenovo ook verschillende banken en creditcardmaatschappijen en beveiligingsspecialisten als RSA en IdentityX in participeren. De publieke en private sleutels die nodig zijn voor de werking, kunnen door Windows 10 zelf gegenereerd worden, maar kunnen ook vanuit de Public Key Infrastructure van organisaties naar de apparaten gedistribueerd worden.

Veilige container

De toegangstokens die in deze authenticatieprocedure worden gegenereerd, krijgen bovendien speciale bescherming door ze op te slaan in een aparte container. Microsoft gebruikt zijn virtualisatie-oplossing Hyper-V om deze te creëren. Daardoor zijn ze ontoegankelijk voor kwaadwillenden, ook wanneer die erin slagen zich toegang te verschaffen tot de Windows-kernel van het apparaat van hun doelwit. Populaire aanvallen als Pass the Hash en Pass the Ticket, waarbij de tokens worden buitgemaakt om daarmee de identiteit van het doelwit te stelen, wordt daarmee de wind uit de zeilen genomen.

Automatische versleuteling

Voor bedrijfstoepassingen maakt Windows 10 het beheerders mogelijk om het besturingssysteem zo in te stellen dat gevoelige informatie automatisch versleuteld wordt - ook op privé-apparaten. Dat is beschikbaar voor alle Windows-toepassingen die de standaard Bewaar- en Open-functie gebruiken. Beheerders kunnen daarbij overigens specificeren welke applicaties toegang mogen hebben tot versleutelde gegevens. Een dienst als Dropbox is daarmee bijvoorbeeld desgewenst uit te sluiten.

In de Enterprise-editie zullen organisaties bovendien kunnen afdwingen dat code die niet expliciet een vertrouwensstempel heeft gekregen, niet werkt. Alleen applicaties die een door Microsoft getekend certificaat hebben, zullen geaccepteerd worden. Bedrijven zullen met een eigen certificatengenerator desgewenst ook kunnen afdwingen dat bepaalde software alleen binnen het eigen netwerk draait. Deze functie werkt alleen als de fabrikant van het apparaat die ingesteld heeft.

Meer details zijn te vinden op Microsofts Windows-blog.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in