Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft werpt Google en Amazon de handschoen toe

Meest opmerkelijke onderdeel van Microsofts annoncering was wellicht, dat bedrijven nu voor een ‘enterprise grade’-optie kunnen kiezen. Enterprise grade betekent dat de applicaties die men laat draaien in Microsofts cloud, ondersteund worden door de leverancier van die applicaties. Oracle- of Java-applicaties worden bijvoorbeeld ondersteund door Oracle, en Azure is de enige clouddienst waar Oracle dat buiten zijn eigen clouddienst om doet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een volledige lijst van leveranciers die dit bieden is nog niet bekend, maar enterprise grade-ondersteuning zal in ieder geval ook door verschillende leveranciers van opensourcesoftware worden geleverd.

Eén daarvan is Cloudera, dat zijn implementatie van Hadoop op Azure beschikbaar maakt. Daarmee kunnen bedrijven Big-Datatoepassingen in de cloud draaien. Cloudera biedt daarbij integratie met Office 365, zodat klanten vanuit PowerBI en Excel rechtstreeks ‘big data’ uit de cloud kunnen halen.

Extra zware virtuele machine

Microsoft biedt ook een nieuw type, extra zware virtuele machine waarmee organisaties zware servers kunnen nabootsen in de cloud. De G-series serverinstanties kunnen opgebouwd worden uit maximaal 32 Xeon-kernen die uitgerust kunnen worden met 450 gigabyte RAM en 6,5 terabyte opslag op solid state disks kunnen aanspreken. Microsoft biedt ook een nieuwe virtuele opslagvariant aan met 32 terabyte opslag per virtuele machine en het vermogen 50.000 input/output-operatie per seconde af te handelen bij een vertraging van maximaal 1 milliseconde.

Azure in een doosje

Voor bedrijven die het niet aandurven, in de cloud, of uit hoofde van wet- of regelgeving die stap niet mogen maken, levert Microsoft nu ook een Azure-implementatie voor gebruik in huis. Dit Cloud Platform System, dat het samen met Dell levert, bevat alle componenten die bedrijven nodig hebben om met Azure een private cloud te maken.

Forse investeringen

Nadella gebruikte de annoncering om te onderstrepen hoe zwaar Microsoft investeert in de cloud – en hoe succesvol het daarmee is. 4,5 miljard dollar investeert Microsoft in datacenters. Dat is volgens Microsoft twee maal zo veel als Amazon, en 6 maal zo veel als Google. Voor het einde van dit jaar start Microsoft datacenters in twee regio’s in Australië. Dat brengt het totaal aantal regio’s vanwaaruit Microsoft klanten bedient op 19 – twee maal zo veel als Amazon en drie maal zo veel als Google. Per datacenter heeft Microsoft zo’n 600.000 serves draaien, pakweg 11.000 in totaal.

Dat levert Microsoft ook het nodige op. Anno 2014 genereert Azure voor Microsoft zo’n 4,48 miljard dollar omzet. Twee miljoen Visual Studio-ontwikkelaars maken er gebruik van, en er draaien 1,2 miljoen SQL-databases in Microsofts cloud. Azure verwelkomt wekelijks 10.000 nieuwe klanten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in