Overslaan en naar de inhoud gaan

Is uw organisatie voorbereid op Ebola?

In de Verenigde Staten doet Ebola de gemoederen hoog oplopen. Niet onbegrijpelijk, stelt Gartner. Want hoewel de besmettingskans nog miniem is, zijn de symptomen zeer ernstig. Organisaties die geconfronteerd worden met een geval van Ebola onder de personeelsleden, moeten dan ook rekening houden met gevolgen die verder gaan dan het persoonlijke drama van de betrokkene, stelt Gartner.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hoeveel man kunnen thuiswerken?

Het belangrijkste gevolg zal een hoog aantal afwezigen zijn: veel medewerkers zullen proberen de bedrijfslocatie te mijden, als daar een geval van Ebola is opgetreden. Eén van de adviezen die Gartner daarom geeft is, te controleren of de infrastructuur bestand is tegen een hoog aantal thuiswerkers. Organisaties zouden moeten testen of hun virtual private network blijft draaien als ten minste 60 procent van de medewerkers thuis gaat werken.

Griepprik

Daarnaast adviseert Gartner onder andere – in navolging van medische experts – om zo veel mogelijk medewerkers een griepprik te geven. De symptomen van griep lijken in het begin op die van Ebola. Medewerkers die beschermd zijn tegen griep zullen alerter zijn op symptomen die op Ebola wijzen, redeneren de experts, en het zal de zorg ontlasten als minder mensen zich met griepklachten melden.

Check bij uw leverancier

Verder adviseert Gartner organisaties onder andere goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, extra alert te zijn op de hygiène in en de schoonmaak van de vestigingen, zich op de hoogte te stellen van noodmaatregelen en goed te kijken naar reisschema’s van medewerkers – en de noodzaak van die reizen. En zeker niet het onbelangrijkste advies: vraag bij leveranciers van bedrijfskritische diensten na, welke maatregelen zij hebben genomen om verstoring van de bedrijfsvoering door het optreden van Ebola in hun bedrijf te voorkomen. Tegen de gewoonte in – Gartner verdient zijn geld met adviseren – heeft het zijn advies gratis gepubliceerd op zijn website. Wat nog eens onderstreept, hoe zeer Ebola de gemoederen in de VS is gaan bezighouden. Maar dat is op zich geen reden om niet na te denken over de gevolgen van zo’n incident in Nederland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in