Overslaan en naar de inhoud gaan

'Lek Snapchat-beelden schromelijk overdreven'

Het gewraakte Snapsaved.com heeft uitgelegd dat de website en database inderdaad zijn gehackt als gevolg van een verkeerd geconfigureerde Apache-webserver. De inbraak werd snel ontdekt en de website en de database zijn onmiddellijk offline gehaald. Bij de inbraak zijn beelden uit de database ontvreemd maar het gaat om ongeveer 500 MB in plaats van de 12 GB die andere bronnen noemen. SnapSaved ontkent dat er gebruikersgegevens zijn buitgemaakt.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Gisteren maakte onder meer de gerenommeerde krant The Guardian melding van de ontvreemding van de foto's van wel 200.000 Snapchat-gebruikers plus persoonlijke gegevens. SnapSaved zegt dat die claims onmogelijk waar kunnen zijn.

Snapchat: Illegale plugin zorgt voor het probleem

Snapchat zelf heeft alleen in algemene zin een reactie op de inbraak door te stellen dat het probleem ontstaat doordat Snapchat-gebruikers de plugin SnapSaved hebben geïnstalleerd om foto's te kunnen bewaren. Snapchat zegt dat daarmee de gebruiksvoorwaarden van de dienstverlening zijn geschonden. Het bedrijf voelt zich niet verantwoordelijk.

De plugin SnapSaved slaat foto's die normaal in de Snapchat-app maar 10 seconden te bekijken zijn, op in een database. Dat is mogelijk doordat vorig jaar een application programming interface (API) lekte die normaal alleen voor intern gebruik bij Snapchat is bedoeld. De API is opgenomen in een publiek toegankelijke code-library via Github, de site waar ontwikkelaars hun opensource-code delen. SnapSaved gebuikte deze code om de plugin te bouwen waarmee een ontvanger van Snapchat-foto's deze kan opslaan, overigens zonder dat de verzender van de foto's daarvan op de hoogte wordt gesteld. De database van SnapSaved en bijbehorende website worden gehost bij HostGator, een hostingprovider in Zweden. Bij HostGator werd een fout gemaakt bij de configuratie van de Apache-webserver.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in