Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees platform moet programmeren als verplicht vak ondersteunen

Eurocommissarissen Neelie Kroes en Androulla Vassiliou riepen vorig jaar al op tot de invoering van programmeren als basisvak voor scholen. Diverse ICT-bedrijven sluiten zich aan bij dit initiatief. In een open brief aan de Europese ministers van Onderwijs pleiten zij ervoor meer faciliteiten en trainingen te bieden aan docenten zodat invoering van dit vak makkelijker kan verlopen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Met het platform dat zij nu in samenwerking met de EU hebben opgericht, willen zij daaraan bijdragen, zo laten zij weten in de open brief.

900.000 ICT-vacatures

De briefschrijvers wijzen er op dat het aantal vacante ICT-functie in Europa in 2020 rond de 900.000 zal bedragen. “Europa heeft meer computerwetenschapper en technici nodig. Het is geen egoïstische eis van de industrie en ook niet iets voor ‘geeks’ of aanstaande ICT’ers. Basale programmeerkennis is vereist voor heel veel functies, zoals het analyseren van gezondheidsgegevens en het ontwikkelen van beveiligingssoftware tot het creëren van special effects voor films.” Enige kennis van programmeren is vereist om straks mee te kunnen in de digitale economie en samenleving, stellen zij.

Programmeren is in een aantal Europese landen al een verplicht vak: in Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Polen, Portugal en Groot-Brittannië. In Nederland niet.

Het Europese programmeerplatform biedt informatie en gelokaliseerde trainingen die bruikbaar moeten zijn in het onderwijs. De betrokken ICT-bedrijven pleiten er echter wel voor dat overheden zorgen voor onderwijsprogramma’s voor de lange termijn en supportsystemen om docenten te ondersteunen. In Groot-Brittannië is bijvoorbeeld dit jaar computing als verplicht vak ingevoerd. Uit onderzoek onder de docenten blijkt echter dat zij niet echter niet ondersteund voelen door de overheid bij het vaststellen van een curriculum voor deze lessen. Zij hebben daarvoor vrijwel geen training gekregen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in