Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardverschuiving in Microsoft-licenties op gang, maar traag

Voor Windows-licenties is dat een noviteit. Microsoft deed het al eerder met de introductie van Office 365 waarbij het gebruik ook gekoppeld is aan de gebruiker.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Windows-licentie is daarentegen tot nog toe altijd verbonden geweest aan hardware. Microsoft heeft voor de nieuwe licentievorm niet gekozen voor een grote introductiecampagne. De nieuwe vorm komt als onderdeel van de rechten die Microsoft verkoopt voor het gebruik van Windows in een virtuele omgeving - de Volume Licencing Product Use Rights - waarvan deze maand een nieuwe versie werd gepubliceerd. Het gaat om twee licenties namelijk Windows Enterprise Software Assurance (SA) en Windows Virtual Desktop Access (VDA)

"De stap brengt de Windows-licenties meer in lijn met de Office 365 per gebruiker-licenties", constateert adviseur Daryl Ullman die met de Emerset Consulting Group bedrijven helpt met de onderhandelingen over licenties. Maar het is nog niet vergelijkbaar met Office 365, zegt hij in Computerworld. "Ik denk niet dat Windows al klaar voor is [voor een abonnementsvorm]."

In de nieuwe voorwaarden staat geen limiet meer ten aanzien van het aantal apparaten dat de Virtual Desktop Infrastructure mag benaderen. Volgens de nieuwe licenties mag de licentiehouder elk apparaat gebruiken. Ook zijn beperkingen voor het gebruik van apparatuur buiten de kantooromgeving opgeheven. In de praktijk zou dus iemand zijn computer thuis gebruik kunnen laten maken van de bedrijfslicentie, mits aan de overige voorwaarden is voldaan.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in