Overslaan en naar de inhoud gaan

Kans op ICT-baan het kleinst

De keuzegids is uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI), dat opmerkt dat de geringe baankansen voor ICT-studenten voor verbazing heeft gezorgd onder (vooral) belanghebbenden uit de IT-industrie. Volgens hen is er juist een tekort aan informatici en staan bedrijven te springen om jong programmeertalent.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Onderbouwde bewering

"Wij baseren onze arbeidsmarktinformatie op gegevens van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), een gezaghebbend instituut verbonden aan de Universiteit Maastricht. In hun rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2018’, publiceren zij de resultaten van hun onderzoek naar de arbeidsmarktperspectieven voor de komende vijf jaar. Het gaat om een gedetailleerde analyse van het aantal verwachte afgestudeerden en het aantal verwachte vacatures per vakgebied", aldus het CHOI.

Jonge markt

Het CHOI vervolgt door te stellen dat informatici een relatief jonge beroepsbevolking vormen. Het zal dan ook nog wel even duren voordat zij de arbeidsmarkt weer verlaten, bijvoorbeeld doordat ze met pensioen gaan. Dat er op dit moment veel vacatures zijn, wil niet zeggen dat dit ook zo blijft. We roepen in herinnering dat wij schrijven over de verwachte perspectieven tot 2018.

Verklaring van het ROA

Didier Fouarge van het ROA bevestigt vandaag het beeld dat de Keuzegids schetst: “Wij kijken niet alleen naar de huidige stand van vacatures, maar ook naar de toekomst. Informaticastudies zijn heel populair en het aanbod van afgestudeerden is hoger dan de vraag bij bedrijven. De instroom op de arbeidsmarkt is 4,5 procent van de werkenden, de vraag is 1 procent.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in