Overslaan en naar de inhoud gaan

Vodafone opent aanval op KPN en kabelaars

Vodafone is al zo'n 3 jaar actief op de Nederlandse vaste markt, maar bood zijn diensten tot dusver alleen aan op plekken waar glasvezel ligt. Om het hele land te kunnen bedienen, koopt bedrijf bandbreedte in op het landelijk dekkende DSL-netwerk van concurrent KPN. Binnen 5 jaar wil Vodafone zijn doorgedrongen tot minstens één op de tien huiskamers in Nederland.
Vodafone

Stevige concurrentie

"De mobiele markt in Nederland is zeer competitief. Er zijn vier spelers met een eigen netwerk waarvan er twee landelijke 4G-dekking hebben. Maar op de vaste markt is nog ruimte", zei topman Shuter tegen het ANP. "De grote jongens hebben samen 90 procent in handen en de concurrentie is de laatste jaren alleen maar verder gemarginaliseerd."

Van mobiel naar vast

Vodafone wil putten uit het klantenbestand en de sterke positie die het al heeft als mobiele provider. "Steeds meer mensen willen al hun diensten, mobiel en vast, bij dezelfde aanbieder halen'', zei Shuter. Het bedrijf wil zich met name van de concurrentie onderscheiden met flexibiliteit. "Klanten stellen hun eigen pakket samen. Ze nemen internet af, de rest is optioneel'', aldus directeur Gerard Overmars van Vodafone Thuis.

Onbelemmerde toegang

Van essentieel belang voor Vodafone is een ongehinderde toegang tot de infrastructuur van rivaal KPN, omdat het bedrijf zelf geen landelijk dekkend vast netwerk heeft. Het bedrijf heeft daarover commerciële afspraken gemaakt met KPN, maar rekent volgens de twee bestuurders ook op stappen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
KPN wil zijn controlerende belang in glasvezelbedrijf Reggefiber verder uitbreiden. Daar moeten wat Vodafone betreft sterkere garanties tegenover staan dat andere aanbieders tegen gelijke voorwaarden en tarieven toegang behouden tot het netwerk van dat bedrijf.

Europese uitspraak

De ACM beslist pas over Reggefiber nadat de Europese Commissie zich heeft uitgesproken over de voorgenomen fusie tussen Ziggo en UPC. De deadline daarvoor staat op 3 november aantaande.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in