Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatica voor havo en vwo op de schop

De vernieuwingscommissie wordt geleid door Erik Barendsen, universitair hoofddocent Informatica en Informatiekunde aan de Radboud Universiteit en sinds november 2013 ook hoogleraar vakdidactiek informatica aan de Open Universiteit. “Het informatica-onderwijs is hopeloos verouderd”, aldus Barendsen. “Niet alleen in Nederland maar ook in diverse andere landen groeit dit besef. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel, we zijn echt genoodzaakt om te vernieuwen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

In onze steeds digitalere wereld is informatica een basisdiscipline geworden.”

Een commissie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) adviseerde het ministerie van Onderwijs in januari 2013 al om met een actieplan te komen in het rapport ‘Digitale Geletterdheid in het voortgezet onderwijs’. Met het instellen van de vernieuwingscommissie realiseert het ministerie een belangrijke aanbeveling uit dat advies.

Toekomstbestendig examenprogramma

De commissie streeft ernaar om het informaticavak toekomstbestendig te maken. Er komt een duidelijker onderscheid tussen fundamentele, waardevaste ideeën – door de commissie ook wel concepten genoemd - en de snel veranderende toepassingen (contexten). “Zo krijgen we een beschrijving die niet over een paar jaar alweer verouderd is”, aldus Barendsen. Verder komt er een duidelijker onderscheid tussen havo en vwo en moet de aansluiting op de diversiteit van de leerlingenpopulatie en de keuzeprofielen in het voortgezet onderwijs verbeteren.

Het voorstel voor het nieuwe examenprogramma moet in september 2015 af zijn, waarna vervolgopleidingen, onderwijsprofessionals en andere experts komen met feedback. Eind 2015 gaat het aangepaste voorstel naar de staatssecretaris. De invoering van een nieuwe methode volgt meestal twee tot drie jaar na de oplevering van het advies. Overigens komt er geen centraal examen informatica. Het ministerie is het eens met het advies om informatica alleen met een schoolexamen af te sluiten.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in