Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekening ICT-problemen Defensie richting 60 miljoen

Het rapport van Forrester kunnen alleen Kamerleden inzien, in het gebouw van de Tweede Kamer. Maar de begeleidende brief is wel openbaar. En daaruit blijkt dat er tientallen miljoenen nodig zullen zijn om orde op zaken te stellen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Voor een drietal urgente problemen zijn al maatregelen in gang gezet. Het gaat daarbij om onvoldoende specialistisch personeel, storingen in datacentra en onvoldoende dataopslagcapaciteit, schrijft de minister aan de Kamer. Voor het aantrekken van extra personeel wordt 5,5 miljoen uitgegeven in het vierde kwartaal van dit jaar en heel 2015; bij een gemiddeld inhuurtarief van 127.000 euro dat andere ministeries hanteren, zou dat neerkomen op een man of 30. Verder worden de verouderde koeling en stroomvoorziening van één van de rekencentra van Defensie vervangen à raison van 7,5 miljoen euro. En de apparatuur en programmatuur voor dataopslag worden gemoderniseerd. Prijskaartje: 3,7 miljoen euro.

Daarmee staat de teller op 16,7 miljoen. Maar daarmee is Defensie er nog niet. • Om de continuïteit in de toekomst te kunnen waarborgen is vernieuwing van de IV/ICT-infrastructuur nodig, aldus de minister. Die vernieuwing wordt in stappen gerealiseerd, te beginnen met het opstellen van een IV/ICT-visie. Pas wanneer die er is en duidelijk is wat er vernieuwd moet worden, kan een schatting van de kosten gemaakt worden. Om te zorgen dat er dan geld voor is, reserveert de minister alvast 40 miljoen euro in de begroting, uit te geven in de periode 2015 tot 2017

Achterstallig onderhoud aan de ICT kost, met andere woorden, naar alle waarschijnlijkheid 50 tot 60 miljoen euro. Daarmee is meteen al een forse hap genomen uit de 50 miljoen die het kabinet in 2015 extra heeft uitgetrokken voor Defensie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in