Overslaan en naar de inhoud gaan

Groei gemeentelijke ICT-kosten vlakt af

In ICT voor gemeenten blijkt zich een omgekeerd schaal-effect voor te doen: Gemiddeld hebben de gemeenten met minder dan 100.000 inwoners lagere ICT-kosten per inwoner. Voor gemeenten met meer dan 100.000 inwoners bedragen de ICT-kosten per inwoner 81 euro. Voor gemeenten met minder dan 100.000 inwoners bedragen de ICT-kosten per inwoner 62 euro (circa 31% lagere ICT-kosten per inwoner dan het gemiddelde van de 100.000+ gemeenten).
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Overall gemiddeld komen de ICT-uitgaven van gemeenten volgens M&I in 2014 uit op 74 euro per inwoner per jaar. Dat is slechts 1,5 procent meer dan in 2013. De stijging van circa 1,5 procent steekt gunstig af bij de gemiddeld 4 procent kostentoename over de periode 2005 – 2014.

Kosten voor personeel stijgen weer

De onderzoekers wijzen de post personeel aan als een belangrijke factor in de kostenstijging. Dat zou onder meer een gevolg zijn van de omstandigheid dat veel gemeenten na een inhuur/vacaturestop van enkele jaren nu weer vacatures beschikbaar stellen. Ook blijkt uit de benchmark dat de grotere gemeenten (100.000 plus) weer meer ICT-activiteiten zelf oppakken.

Minder geld kwijt aan software

De post software slonk, althans als gerekend wordt naar kosten per inwoner. De benchmark laat namelijk zien dat gemeenten met meer dan 100.000 inwoners relatief minder uitgeven aan software. De onderzoeker herkennen hier in een effect van ‘communicerende vaten’ tussen personeel en software, zoals zij dat al langere tijd waarnemen; daar waar het ICT-object personeel stijgt, daalt het ICT-object software en vice versa.

Werkplekken werden goedkoper

De ICT-kosten per gemeentelijke-werkplek daalden naar 6.101 euro, maar per gebruikersaccount was daarentegen sprake van een stijging, met 3,4 procent naar 6.511 euro per account. Het gemiddeld aantal ICT-werkplekken per medewerker (in fte) nam over de periode 2005 tot en met 2014 toe van circa 1,2 tot 1,4 ICT-werkplekken per medewerker (in fte). Dit wordt volgens de onderzoekers vooral veroorzaakt door ‘dubbele’ ICT-werkplekken als gevolg van parttimers, externen, et cetera.

Het merendeel van de ICT-werkplekken bestaat uit vaste pc’s en thin clients (circa 85 procent van de totale ICT-werkplekken). Circa 15 procent van de ICT-werkplekken bestaat uit laptops en zo’n 0,3 procent uit tablets. Ondanks licht toegenomen inzet van tablets, is volgens M&I het daadwerkelijk gebruik van een tablets als een reguliere werkplek nihil.

Inhaalslag storage lijkt rond

De ICT-kosten (per inwoner) voor servers en storage lijken na enkele jaren van stijgen nu te stabiliseren. "De inhaalslag die is gemaakt, als gevolg van achtergestelde investeringen, is afgerond en hiermee weer op het niveau van eerdere jaren", concludeert M&I.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in