Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook zet zijn gewicht achter open source

Het project heeft de naam TODO, gekregen, voor Talk Openly, Develop Openly. "We willen uitzoeken hoe we hopgere kwaliteitseisen kunnen stellen aan opensource-softwareprojecten", zei hoofd Jay Parikh van Facebooks infrastructuurdivisie tijdens de bekendmaking van het initiatief.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het TODO-project gaat daar op twee manieren invulling aan geven. De eerste is het ontwikkelen van een methode waarmee geïnteresseerden kunnen zien welke opensourcesoftware voldoende uitontwikkeld en betrouwbaar is voor gebruik in zwaardere toepassingen. Dat impliceert dat bijvoorbeeld zal worden bekeken welke software in de Github-repository van opensourcesoftware regelmatig updates en onderhoud krijgen. Mogelijk krijgen die in de toekomst het stempel TODO-approved, maar de details moeten nog ingevuld worden.

Daarnaast moet TODO een platform worden waar organisaties ervaringen met het gebruik van opensourcesoftware kunnen delen, en tools kunnen delen voor het beheren van opensourceprojecten.

Er heeft zich al een rijtje grote namen achter het initiatief geschaard: Twitter, Google en Box doen mee, en ook Dropbox, Github en Walmart Labs.

Het initiatief valt moeilijk los te zien met een paar opzienbarende problemen met opensourcesoftware, de afgelopen tijd. Zeer in het oog lopend was natuurlijk de Heartbleed-bug in OPenSSL, maar dat was zeker niet het enige opensourceproject dat als gevolg van onderbemensing de afgelopen jaren in problemen kwam. Bedrijven als Facebook gebruiken steeds meer open source in rekencentra en online-dienstverlening, en realiseren zich dat er voor bedrijfskritische systemen maatregelen nodig zijn om de kwaliteit van de software te bewaken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in