Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsung steekt geld in 7 nanometer spoorbreedte

Aan de universiteit van Portland in de staat Oregon wordt onderzoek gedaan naar chips waarop de transistoren niet groter zijn dan 7 nanometer (nm). Het gaat om zogeheten FinFETs, die worden gemaakt uit buitenissige halfgeleidermaterialen. Er wordt nu geëxperimenteerd met indiumfosfide (InP) als substraat. Op die ondergrond worden zogeheten III-V halfgeleiders neergezet. De III en V slaan op de kolommen van het periodiek systeem.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Al eerder geprobeerd

Diverse chipfabrikanten hebben geprobeerd om III-V schakelingen te maken op een substraat van silicium - net zoals gewone halfgeleiders. Die pogingen bleken niet echt goed te werken, was de bevinding van Intel, Sematech en het Belgische IMEC. De aanpak van Portland University blijkt beter te werken, vandaar dat Samsung er geld in steekt.

Meer mogelijkheden

Chipfabrikanten hebben behoefte aan een zo kleine mogelijke afmeting van de onderdelen op een chip. Ze kunnen dan meer functies op een plakje silicium plaatsen. Vooral bij draagbare apparatuur zoals Samsung die maakt, is dat van groot belang. Als InP als substraat aanslaat, betekent dat een uitdaging voor de makers van machines om chips te maken. De hele productietechniek is nu geoptimaliseerd voor silicium.

Investering

Samsung is niet alleen geïnteresseerd in de kleine spoorbreedte, ook het zeer lage energieverbruik van de schakelingen is veelbelovend. Dat maakt het mogelijk om draagbare apparatuur te maken waarin de accu zeer lang meegaat. Hierom investeren de Koreanen een stevig bedrag in het onderzoek, zonder een exact te bedrag te willen noemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in