Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackers ontwikkelen eigen veiliger Skype-alternatief

Tox wordt ontwikkeld als reactie op de onthullingen van Edward Snowden over de activiteiten van de NSA. Klaar is de tool nog zeker niet, meldt Wired. dat de prototypes al wel als veelbelovend ziet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

4chan is een forum waarop veel activistische bezoekers zitten die ook wel hacken, maar vaak als practical joke. The Guardian noemde de bezoekers van 4chan ooit: “gek, kinderachtig, briljant, belachelijk en alarmerend.”

De code is gebaseerd op een bestaande set code libraries om te werken met het cryptografische algoritme NaCl. Dit wordt volgens de Electronic Freedom Frontier hoog gewaardeerd door beveiligers. Tox voorziet in encryptie en wordt zo ontwikkeld dat het geen centrale servers nodig heeft. Daarvoor maakt het gebruik van peer-to-peertechnologie, die voorziet in directe verbindingen tussen gebruikers. Wel meer ontwikkelaars werken aan een peer-to-peer messaging tool, maar Tox voorziet daarnaast in voicecalling. De makers van Tox willen dat het bovendien een protocol wordt voor peer-to-peer datatransmissie.

Geen iOS

Voor alle grote besturingssystemen worden nu Tox-clients ontwikkeld. Voor Linux, Android, OSX en Windows zijn al prototypes beschikbaar. Voor iOS nog niet.

Volgens Wired is de GUI in elk geval duidelijk. Men dient de client te downloaden waarop automatisch een publieke encryptiesleutel wordt gemaakt die je als gebruiker aan iedereen kunt geven. Daarnaast wordt een privé sleutel aangeboden voor eigen gebruik. Voor de rest werkt het vrijwel net als Skype. Een vriend kan worden toegevoegd aan de contactlijst met zijn public key.

Aan de mogelijkheid van groepchats en inloggen als dezelfde persoon op zowel je telefoon als pc wordt nog gewerkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in