Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarschijnlijk tientallen miljoenen door het putje bij mislukt SVB-project

Het staat nog maar te bezien of de schadepost tot dat bedrag beperkt blijft. De SVB moet namelijk nog bekijken of ze delen van wat al ontwikkeld is, alsnog kan gebruiken. In één van de onderliggende stukken wordt daarbij expliciet de software van Oracle genoemd als potentieel herbruikbaar. Als het daartoe beperkt blijft, blijft er nog een forse kostenpost over aan maatwerk dat bij nader inzien onbruikbaar is.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Dat delen van dat ontwikkelde maatwerk wel bruikbaar zouden zijn, lijkt onwaarschijnlijk. Het is immers onvrede met het geleverde wat tot beëindiging van het project leidde. Wat er tot op heden uitgegeven is aan dat maatwerk, is onduidelijk. Maar in totaal is voor 43,7 miljoen euro besteed aan het Multiregelingensysteem, laat de SVB weten.

Vraag of Capgemini claim heeft, of krijgt

Het is ook nog de vraag welke bepalingen het contract met de opdrachtnemer - Capgemini - bevat. Het mislukken van het project wordt door de evaluatoren niet puur op conto van Capgemini geschreven. Wel wordt er door de Software Improvement Group nog onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het geleverde werk; de rapportage daarover wordt in november verwacht.

De financiële afwikkeling van het contract met Capgemini moet nog ter hand worden genomen, laat de SVB weten. Maar als Capgemini geen verwijt treft, zal de SVB daar ook geen claim kunnen leggen. En omgekeerd kan de SVB wel gehouden zijn Capgemini nog een vergoeding te betalen. Of er op dat vlak financiële risico's zijn, melden SVB en Klijnsma niet.

Behoorlijk uit de klauw gelopen

Uit de stukken die de staatssecretaris naar de Tweede Kamer stuurde blijkt wel, dat de ontwikkeling van het Multiregelingensysteem behoorlijk uit de klauw was gelopen. Er zou in het meest ideale scenario nog zeker anderhalf jaar nodig zijn om het systeem - dat al lang af had moeten zijn - af te maken zoals het bedoeld was. Verder waren er bij de Inspectie van het ministerie al eerder dit jaar twijfels gerezen aan onder andere de toekomstvastheid van het systeem bij het doorvoeren van wijzigingen in wet- en regelgeving, de capaciteiten bij het IT Bedrijf van SVB om het systeem te beheren, en de grip van de bestuurders op het project. Die twijfels zijn in de verstreken maanden niet weggenomen.

Besloten is nu om de eerstkomende jaren verder te werken met de bestaande systemen. Daartoe wordt de huidige ICT-infrastructuur van de SVB 'verder versterkt', wat de dienstverlening van de SVB zeker 5 jaar zou borgen. Dat moet genoeg tijd opleveren voor een heroriëntatie. De SVB zal daarnaast een CIO aanstellen die een centrale rol krijgt bij het aansturen van ICT-projecten.

SVB Tien-project blijft succes

De SVB benadrukt dat het mislukken van het ICT-project de voordelen van het SVB Tien-project waarvan het onderdeel uitmaakt, niet teniet heeft gedaan. In totaal is in dat SVB Tien-project sinds 2006 121,8 miljoen euro geïnvesteerd, aldus de SVB. Dat heeft tot nu toe 158 miljoen euro aan besparingen opgeleverd, en daar komen ieder jaar nog 30 miljoen euro bij.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in