Overslaan en naar de inhoud gaan

Vraag naar servers trekt aan

Wereldwijd werd tussen april en juni van dit jaar voor 12,6 miljard dollar aan servers verkocht. In dezelfde periode een jaar eerder ging het nog om 12,3 miljard dollar. Dat constateert IDC. De marktonderzoeker verwacht dat de groei aanhoudt tot zeker 2015.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De groei is voor een groot deel te danken aan een grotere vervangingsvraag. Gebruikers vervangen nu de systemen die ze net na de start van de financiële crisis hadden aangeschaft. Hiermee is een grote vervangingscyclus opgestart, meent IDC. Daarnaast is al enige tijd een flinke omzet in X86-servers dankzij zeer grote gebruikers als Google en Facebook die hun infrastructuren steeds verder uitbreiden.

Steeds minder mainframes

Ook is het aandeel van mainframes en grote Unix-systemen inmiddels zo klein geworden in de totale server-omzet, dat de doorgaande dalingen in deze marktsegmenten niet meer van grote, dus negatieve, invloed zijn op de totale omzet in de servermarkt.

Tegelijkertijd neemt nu ook de vraag toe naar een nieuw type midrange-systemen: converged infrastructure. Aanbieders daarvan zijn onder meer HP, Dell, Cisco en IBM.

IDC verwacht ook zeer positieve effecten op de vraag naar servers van Grantley Xeon, een nieuw serverplatform van Intel dat vrijwel zeker volgende maand geannonceerd zal worden. Ook zullen gebruikers van Windows Server 2003 nieuwe servers aanschaffen omdat Microsoft de ondersteuning hiervan stopzet in 2015.

HP blijft marktleider met een aandeel van 25,4 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in