Overslaan en naar de inhoud gaan

Voormalig topman IBM John Akers overleden

Akers moest IBM door uiterst roerige tijden loodsen: de periode van de opkomst van de pc en het einde van de heerschappij van het mainframe. IBM moest hierbij omschakelen van grootmacht in mainframes naar een positie als een sterke speler in de pc-industrie. Dat lukte IBM enige tijd; het was jarenlang de grootste leverancier van pc’s. Met de komst van klonen, moest het bedrijf die positie echter prijsgeven.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het bedrijf was veel te groot en log om snel te kunnen inspelen op de veranderingen en de groeiende concurrentie. Daarnaast wist Microsoft met Dos en later Windows het besturingssysteem van IBM, OS/2 uiteindelijk uit de markt te werken.

Uiteindelijk werden de pc-tak, en nog maar onlangs de server-tak, verkocht aan het Chinese Lenovo.

Akers was van oorsprong piloot in het Amerikaanse leger, maar kwam in 1960 in dienst bij IBM. Na 16 promoties in 23 jaar bereikte hij de ultieme toppositie binnen het concern. Onder zijn leiding werden onder meer de RS6000-producten ontwikkeld en de AS/400.

In diezelfde periode moest IBM echter ook fors snijden in de organisatie omdat de omzet uit mainframes terugliep. Akers was ook de eerste IBM-CEO die met rode cijfers naar buiten moest komen. In 1992 en 1993 bedroeg het verlies ruim tien miljoen dollar.

De plannen die Akers maakte voor een grote reorganisatie, waarbij het bedrijf in zogeheten Baby Blue’s opgesplitst zou worden die wel tegen de snelle nieuwe concurrenten konden opboksen, haalden het echter niet. Akers werd uiteindelijk gedwongen op te stappen en werd vervangen door Louis Gerstner, de eerste IBM-topman die van buiten het bedrijf kwam.

Een schrale troost was wellicht dat Sam Palmisano, Akers ‘executive assistant’, Louis Gerstner opvolgde.

Akers overleed als gevolg van een beroerte.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in