Overslaan en naar de inhoud gaan

Imtech verkoopt ICT-tak

De gevallen beursparel Imtech kan zich na een reeks forse ingrepen eindelijk gaan richten op herstel. De technisch dienstverlener kondigde dinsdag aan naast financiële resultaten en de verkoop van de ICT-activiteiten, ook 750 man te ontslaan en voor 600 miljoen euro aan aandelen uit te geven.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De ingrepen zijn vooral bedoeld om de schuldenlast van ruim 1 miljard euro te verlichten. Imtech belandde aan de rand van de afgrond door een grote fraude in Duitsland en een probleemproject in Polen die vorig jaar februari aan het licht kwamen. Sindsdien moest de voormalige beurslieveling klap na klap incasseren en verschrompelde de aandelenkoers tot 39 cent.

Na maandenlang onderhandelen met zijn banken kon Imtech ook een akkoord aankondigen. Het bedrijf krijgt tot het eind van het eerste kwartaal van 2016 uitstel van zijn financieringsvoorwaarden en de looptijd van alle kredieten is verlengd tot juli 2017. Turkesteen zei in een toelichting dat de rentekosten met de nieuwe afspraken met circa 70 miljoen euro zullen dalen.

Ingrepen kosten het bedrijf 60 miljoen euro

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast toonde zich tevreden met de bankafspraken en zei dat Imtech nu de tijd en de ruimte heeft gekregen om te werken aan herstel. Operationeel gaat het nog niet goed met Imtech, voegde hij toe. Om het herstel te bespoedigen snijdt het bedrijf dieper in de organisatie. In de tweede helft van dit jaar verdwijnen in Nederland en Duitsland nog eens 750 banen, gelijkmatig verdeeld over beide landen. Ook wordt overtollige kantoorruimte van de hand gedaan. De ingrepen brengen circa 60 miljoen euro aan kosten met zich mee.

In de eerste helft van dit jaar liep het nettoverlies van Imtech op tot 301,5 miljoen euro, tegen een min van 230,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet zakte met 11,5 procent tot 2,23 miljard euro. Het operationele verlies (ebitda) uit voortgezette activiteiten liep wel terug, van 59 miljoen naar 25 miljoen euro. Het aantal werknemers nam tussen de eerste helft van 2013 en de eerste 6 maanden van dit jaar met bijna 2700 af tot 23.215 (fte).

Het grote nettoverlies van afgelopen halfjaar kwam onder meer door de vele kosten die werden gemaakt voor de herstructurering van het bedrijf. Zo werd het Russische onderdeel gesloten, werden sponsorcontracten verbroken en werden conflicten over projecten geschikt. De verkoop van ICT zorgde voor een boekverlies van 60 miljoen euro.

Imtech gaf geen voorspelling voor de resultaten in 2014, dat wordt bestempeld als overgangsjaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in