Overslaan en naar de inhoud gaan

China ontwikkelt eigen besturingssysteem

Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua, dat zich hiervoor baseert op berichten in een nieuwsblad van de Chinese overheid.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Voor de ontwikkeling van het besturingssysteem is eerder dit jaar een officiële alliantie opgericht. De topman daarvan, Ni Guangnan, meldt dat het besturingssysteem eerst wordt ontwikkeld voor bureaucomputers. Later zal het ook geschikt worden gemaakt voor mobiele apparatuur, zoals smartphones.

Het besturingssysteem dat in oktober wordt gelanceerd, wordt vergezeld van diverse app stores. Volgens Ni bestonden er al wel Chinese besturingssystemen maar was het technologische verschil tussen deze en die van Microsoft, Apple en Google nog te groot.

Doel van dit besturingssysteem is binnen twee jaar de bestaande, Westerse dus, desktop-besturingssystemen te vervangen. De besturingssystemen voor mobiele apparatuur van Westerse makelijk zullen binnen drie tot vijf jaar vervangen worden door het Chinese equivalent.

De Chinese overheid verving enkele maanden geleden al Windows 8. Ni juicht deze ontwikkeling toe. Hij ziet dit als een grote kans voor zijn eigen besturingssysteem.

De ontwikkeling van een eigen besturingssysteem houdt verband met de beschuldigingen over en weer tussen China en Westerse landen dat zij elkaars overheidssystemen hacken en bespioneren. Ook vind China dat Google te veel controle heeft over de Chinese smartphone-industrie via Android.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in