Overslaan en naar de inhoud gaan

Toezichthouder kernindustrie VS zeker twee keer gehackt

De aanvallen zijn gemeld in rapporten van de Inspector General’s Cyber Crime Unit, zo meldt NextGov.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Nuclear Regulatory Commission is toezichthouder van de Amerikaans kernenergiesector. De dienst heeft genoeg informatie in bezit die interessant kan zijn voor overzeese tegenstanders van de VS. Voorbeelden zijn databases met alle locaties van alle kernreactoren in de VS, plus details over de staat waarin zijn verkeren. Ook houdt de dienst bij welke voorraden er liggen bij nucleaire fabrieken die voor Defensie produceren.

De eerste aanval was een eenvoudig geval van phishing. Ruim 200 medewerkers kregen een e-mail waarin hen gevraagd werd inloginformatie in te vullen in een cloudgebaseerd Google-document. Een tiental medewerkers klikte het document in elk geval open. Hoeveel van hen het document ook echt ingevuld hebben, is niet duidelijk.

Mail gekraakt

De volgende aanval verliep iets geavanceerder. De persoonlijke mail van een medewerker werd gehackt en gebruikt om PDF’s met malware te versturen naar 16 andere werknemers van de Nuclear Regulatory Commission.

Wie de aanvallers waren is onbekend. Of het om een staat of een zelfstandige groep ging is ook nog steeds niet duidelijk. Wel meldt het rapport dat de aanvallen van buiten de VS kwamen en dat er in elk geval een niet geïdentificeerd individu bij betrokken was. Wat de gevolgen waren, wordt ook niet bekend gemaakt. Een woordvoerder laat alleen weten dat “de uitval minimaal was”.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in