Overslaan en naar de inhoud gaan

'Microsoft lobbyt open source Chili uit'

Dat stelt Chileens parlementariër Vlado Mirosevic, de initiatiefnemer van de eerste wet. Die wet verplichtte Chileense overheidsorganisaties open source in overweging te nemen. Aanschaf van proprietary software was wel toegestaan, maar daar moest dan wel een goede reden voor aangevoerd worden. Dat moest aantrekkelijke besparingen kunnen opleveren, was het idee. In dollars omgerekend geeft Chili jaarlijks honderden miljoenen uit aan softwarelicenties.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ondanks een bezoek van vertegenwoordigers van Microsoft, die hem verzochten zijn wetsvoorstel in te trekken, diende Mirosevic zijn voorstel in bij het Chileense parlement. Daar werd het met slechts één stem tegen aangenomen. De tegenstemmer was Daniel Farcas.

Eén dag later een wetsvoorstel met omgekeerde strekking

Die naam is in zoverre van belang, omdat diezelfde Farcas een dag later een wetsvoorstel met de omgekeerde strekking indiende. Niet alleen sprak daaruit een voorkeur voor proprietary software, het voorstel beloofde ook belastingvoordelen voor organisaties die proprietary software aanschaffen. En opmerkelijk genoeg slaagde Farcas erin ook voor dit voorstel een meerderheid te krijgen. Waarmee de Chileense variant van 'comply or explain' meteen weer ten grave gedragen werd.

Mirosevic en de krant El Mestrador, die het verhaal naar buiten bracht, weten het zeker: hier schuilt de hand van Microsoft achter. Waarmee overigens niet gezegd is dat Microsoft daarmee de wet overtrad. Net als in andere democratieën is lobbyen in Chili niet verboden.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in