Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeeld geheugen zwakke plek in mobieltje

De wetenschappers slaagden erin via het gedeelde geheugen van een mobieltje te achterhalen, wat zich op het scherm afspeelt. Dat is voor een hacker waardevolle informatie. Door snel te reageren, kan die bijvoorbeeld een nep-inlogscherm presenteren waarop de eigenaar van het mobieltje zijn inloggegevens prijsgeeft omdat hij denkt in te loggen op een legitieme site.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De methode vereist wel dat de eigenaar van het mobieltje kwaadaardige software binnenhaalt. Die software, die bijvoorbeeld verscholen kan zitten in een schermachtergrond, verzamelt gegevens over de processen die zich in het gedeelde geheugen afspelen. Op basis van die gegevens blijkt het mogelijk een beeld te krijgen van wat de eigenaar van het toestel waar aan het doen is. Het misbruiken van het gedeeld geheugen op deze manier werd altijd onmogelijk geacht. En wat het nog erger maakt is, dat hiervoor geen beheerdersrechten nodig zijn.

Gmail het meest kwetsbaar

De methode is uitgeprobeerd op een aantal apps op Android. Gmail bleek het meest kwetsbaar. 93 procent van de pogingen om mee te kijken bij inloggen op Gmail slaagde. De Amazon-app bleek het lastigst te kraken: daar slaagde slechts 48 procent van de pogingen.

Hoewel ze dat niet geprobeerd hebben, denken de onderzoekers dat Windows en iOS net zo kwetsbaar zijn voor het raden van schermactiviteit als Android.

Meer informatie is te vinden in hun publicatie Peeking into Your App without Actually Seeing It: UI State Inference and Novel Android Attacks, die is gepresenteerd op de 23e Usenix-beveiligingsconferentie in San Diego in de VS.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in