Overslaan en naar de inhoud gaan

iOS best beveiligde besturingssysteem

Die conclusie valt te trekken uit een rapport van Gamma Group, waarop The Washington Post de hand heeft weten te leggen. Gamma Group is (onder meer via dochterbedrijf Lench IT Solutions) leverancier van spionagesoftware ten behoeve van veiligheidsdiensten. Het bekendste product is FinSpy.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Uit het gelekte rapport blijkt nu dat FinSpy weinig moeite heeft met Android, BlackBerry OS of Windows Phone, maar op iOS geen vat heeft. Alleen bij bepaalde gejailbreakte implementaties van iOS konden de onderzoekers soms naar binnen.

Afluisteren

Op smartphones waar FinSpy (ook wel bekend als 'FinFisher') eenmaal binnen is, biedt het de veiligheidsdienst (of hacker) toegang tot het register van gevoerde telefoongesprekken, sms-berichten, het adresboek en gps-positiepeiling. Ook creëert het de mogelijkheid om ongemerkt een 'stille' telefoonverbinding op te zetten, waarmee de gebruiker via zijn eigen telefoon kan worden afgeluisterd.

Voor het onderzoek, dat kennelijk is bedoeld om FinSpy bij de doelgroep aan te prijzen, werden diverse smartphone-besturingssystemen in meerde versies gecompromitteerd. Van Googles Android moesten de versies 2 tot en met het actuele 4.4 er aan geloven. BlackBerry OS ging nat met de versies 5 tot en met 7. Symbian/Windows Mobile ging voor de bijl in de versies 6.1 tot en 6.5. Het nieuwere Windows Phone 8 liep in het onderzoek nog niet mee omdat Gamma zijn FinSpy daar nog op moet aanpassen.

Jailbreak nekt beveiliging

De crux van iOS' onaantastbaarheid blijkt vooral te zijn gelegen in de onmogelijkheid om software buiten Apples App Store om op de iPhone te installeren. Daardoor lukt het FinSpy niet om zijn client-module 'iOS Target' op iPhone te zetten, tenzij deze door de eigenaar willens en wetens van zijn beveiliging is ontdaan (gejailbreakt).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in