Overslaan en naar de inhoud gaan

Franse smeekbede voor behoud van OpenVMS

Pakt u wel eens de trein of de auto? Maakt u ooit gebruik van gezondsheidszorg? Heeft u goed meubilair? Slaapt u wel lekker in de buurt van kerncentrales? Doet u boodschappen in de supermarkt? Voor iedere betrouwbare dienst, voor ieder betrouwbaar product en in veel andere toepassingen draait ergens goed gecontroleerde software op een goed gecontroleerd besturingssysteem - OpenVMS.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Met die woorden begint Gérard Cailliet een open brief aan HP-topvrouw Meg Whitman om een langer leven van OpenVMS te bewerkstelligen.

OpenVMS is de jongste - en laatste - incarnatie van een besturingssysteem dat zijn wortels heeft in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het werd destijds ontwikkeld bij de toonaangevende producent van middelgrote servers in die tijd, Digital Equipment Corporation voor zijn VAX-systemen. OpenVMS en andere technologie van DEC kwamen dankzij een bedrijfsovername in handen van Compaq, dat daarna zelf overgenomen werd door HP.

HP beperkt OpenVMS tot oude hardware

HP heeft geen plannen om de ondersteuning van OpenVMS op korte termijn te staken. Vorig jaar verlengde HP de ondersteuningstermijn tot 2020 en begin dit jaar besloot het die termijn op te rekken tot 2025. Maar daar zit één grote beperking in: die ondersteuning geldt alleen voor Integrity i2 Itanium-systemen, niet voor de modernere en krachtiger Integrity i4.

Die beslissing is een nachtmerrie voor de gebruikers van OpenVMS, stelt Cailliet. Want de toepassingen die zij draaien, laten zich niet zo makkelijk vervangen. Voor systemen waar betrouwbaarheid topprioriteit is, is dat een ingreep die jaren vergt. "Voor OpenVMS-gebruikers lijkt het alsof je het over morgen hebt, als je 'over 10 jaar' zegt", zei Cailliet in een toelichting.

Migratie voor OPenVMD-gebruikers te ingrijpend

De Integrity i2-systemen zijn niet krachtig genoeg om op termijn de toepassingen te blijven draaien waarvoor OPenVMS nu wordt ingezet. En de toekomst van de Itanium-processors die nu het hart vormen van de Integrity-lijn, is ook al onduidelijk. Vandaar dat HP-Interex France Whitman vraagt om OpenVMS ook te ondersteunen op de Integrity i4-lijn, en op eventuele opvolgers daarvan zonder Itanium-processors. Wellicht op korte termijn niet de meest winstgevende tak van sport, geeft Cailliet toe, maar een die zich volgens hem op termijn wel uitbetaalt.

Whitman heeft nog niet op de open brief van HP-Interex France gereageerd.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in