Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple levert nu klanten via eigen terabit-netwerk

Apple maakte tot nog toe altijd gebruik van een content delivery network van derden zoals Akamai en Level 3 CDN. Maar sinds kort heeft het ook zijn eigen CDN in de Verenigde Staten en Europa in gebruik genomen, meldt Dan Rayburn, analist bij Frost & Sulivan in een blog. Apple wil daarmee het online afleveren van software, zoals iOS en OS X, maar ook muziek en spelletjes via iTunes verbeteren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een CDN is eigenlijk een serie forse proxyservers dicht bij de afnemers die verbonden zijn met eigen verbindingen. Daardoor hoeft alleen nog het laatste stukje netwerkverbinding naar de klanten via het publiek gedeelde internet te verlopen waardoor de kans op congestie sterk verminderd. Doordat veel opgevraagde software bovendien op een server dicht bij de klanten staat is de lijnvertraging (latency) minimaal.

Apple werkt volgens ingewijden al zeker een jaar aan het opzetten van het eigen CDN. Het zal voor het eerst zijn waarde tonen bij het vrijgeven van OS X Yosemite en iOS 8, wat altijd tot een een grote druk op de distributieservers leidt.

Forse investeringen

Volgens Rayburn heeft Apple fors geïnvesteerd in het eigen CDN, waarschijnlijk meer dan 100 miljoen dollar. Het zou ook ruim gedimensioneerd zijn en meer dan 10 maal de capaciteit bieden die Apple op dit moment nodig heeft. Daarbij zegt Rayburn begrepen te hebben dat het bij Apple niet in de bedoeling ligt helemaal afscheid te nemen van de organisaties die content delivery als dienst aanbieden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in