Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Jerry Boezel

Bankstoringen zijn inmiddels aan de orde van de dag. Deze week bleek dat ING aan kop loopt met het aantal keer dat de systemen niet meer wilden meewerken. Nu ligt dit natuurlijk niet alleen aan de IT van de bank zelf. Dit jaar zijn banken immers meer dan eens het slachtoffer geworden van problemen van buitenaf door agressieve cyber attacks. Dan ligt meteen heel je dienstverlening plat.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Voor banken, maar ook voor andere grote en maatschappelijk relevante organisaties, is het dan ook essentieel om weerstand te kunnen bieden tegen zulke aanvallen. De vraag rijst hoe.

Het antwoord is voorbereiding. Doen bedrijven dit ook? Nee. Het Cybercrime Research Institute, een onafhankelijke organisatie dat onderzoek doet naar cybercriminaliteit, ziet dat bedrijven niet of nauwelijks zijn voorbereid op gerichte aanvallen van hackers. Een van de grootste oorzaken is de aanname dat de IT-afdeling of de 'security experts' van de organisatie dit probleem wel oppakken. Op het moment dat een bedrijf wordt gehackt, dan heeft dat immers invloed op vele bedrijfskritische processen. Ook de directie (hoger management, C+ level) dient daarover te beslissen. Welke partijen schakelen we in voor hulp? Welke systemen halen we offline? Welke informatie brengen we erover naar buiten? De impact van verkeerde keuzes kan enorm zijn. Kortom: een security expert kan uitstekend adviseren en implementeren maar moet niet genoodzaakt worden om te beslissen over zaken die de hele organisatie aangaan.

Dan stuiten we op nog een probleem. CEO’s en CIO’s weten nog onvoldoende af van hun eigen security-strategieën in het geval er een aanval op hun bedrijf plaatsvindt. Het Cybercrime Research Institute organiseert daarom zogenaamde cyber incident simulaties. Doel van zulke simulaties is om de directies te confronteren met realistische cyber attacks en hen te laten ervaren wat er allemaal bij komt kijken. Dan blijkt ineens dat ze met veel meer rekening moeten houden, dan zij vooraf dachten. Om hackers een stap voor te zijn, is een goede voorbereiding echt noodzakelijk. Directies moeten hier nu serieus aandacht naar uit laten gaan, willen zij ook maar enige weerstand kunnen bieden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in