Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektronische uitwisseling patiëntgegevens toegestaan

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) had de rechter gevraagd om de invoering en verdere ontwikkeling van een systeem voor het elektronisch uitwisselen van medische gegevens te verbieden. Maar de rechtbank in Utrecht heeft dit dus afgewezen. De rechtbank oordeelde dat de manier waarop het systeem is ingericht niet in strijd is met de wet bescherming persoonsgegevens.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Waarborging privacy

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) heeft een systeem ontwikkeld waarbij via het Landelijk Schakelpunt (LSP) elektronische uitwisseling van medische gegevens plaatsvindt. Registratie en verwerking van deze gegevens zijn alleen toegestaan als de privacy van een patiënt voldoende is gewaarborgd. De wet beschermingspersoonsgegevens ziet daarop toe.

Uitwisseling van medische gegevens via het LSP kan alleen als een patiënt daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Dat is in overeenstemming met de wettelijke eisen, oordeelde de rechtbank. Ook zijn er voldoende technische en organisatorische maatregelen genomen om er voor te zorgen dat de uitwisseling van de medische gegevens op een veilige wijze plaatsvindt.

Geen schending geheimhoudingsplicht

Een waarnemend huisarts die medische gegevens opvraagt, krijgt een ‘professionele samenvatting’ van het dossier van de huisarts te zien. Dat zijn alleen gegevens die van belang zijn. Het is ook mogelijk dat een patiënt in overleg met de huisarts bepaalde informatie uitsluit. De rechtbank is daarom van oordeel dat huisartsen hun wettelijke geheimhoudingsplicht niet schenden als zij hun medewerking geven aan deze vorm van gegevensuitwisseling.

Het Landelijk Schakelpunt is sinds begin 2013 in gebruik. Inmiddels wordt het systeem door meer dan 50.000 zorgverleners en 85 procent van alle praktijken gebruikt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in