Overslaan en naar de inhoud gaan

'Australië wint WK robot-voetbal'

Het lijkt een tegenspraak, maar dat is het niet want het gaat om verschillende competities. De Nederlandse equipe heeft meegedaan aan de wedstrijden voor geoptimaliseerde robots. Dat zijn apparaten die - op een rijdend onderstel - zelf kunnen bewegen en optimaal in staat zijn om een voetbal te manipuleren.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Antropomorf

De Australiërs deden mee aan de wedstrijden voor antropomorfe robots, die een mensachtige vorm moeten hebben. Die 'humaniform robots' zoals ze in het Engels heten, lopen op twee benen en apen het gedrag van menselijke voetballers na. Dat kan zorgen voor precaire situaties op het speelveld, bijvoorbeeld wanneer een robot omvalt. Hij/het moet dan zelf weer omhoog zien te krabbelen, terwijl de wedstrijd doorgaat.

Algoritmes

Het tegen elkaar laten voetballen van robots is een vermakelijk gezicht, maar het hoofddoel is het uittesten van algoritmes. Tijdens een wedstrijd meten de robots autonoom en snel de juiste beslissing namen. De software die daarvoor zorgt kan ook in andere toepassingen zijn nut bewijzen, bijvoorbeeld bij werktuigen die hun eigen gang gaan. Een graafmachine in een mijn is daar een voorbeeld van, maar ook zelfrijdende auto's kunnen van de techniek profiteren.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in