Overslaan en naar de inhoud gaan

Kritieke infrastructuren slecht beveiligd tegen cyberaanvallen

Terwijl beheerders van kritieke infrastructuren een steeds populairder doelwit worden voor cybercriminelen en dat in veel gevallen tot zware maatschappelijke ontwrichtingen kan leiden, heeft het gros zijn beveiliging niet op orde.
Cybercrime tekst
© Pixabay
Pixabay

Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 600 IT- en IT-beveiligingsmanagers bij nutsbedrijven, de verwerkingsindustrie en olie-, gas- en energiemaatschappijen in 13 landen, waaronder Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd door Ponemon Institute, in opdracht van Unisys.

Geen daden

De ondervraagden zijn ervan overtuigd dat de risico’s voor deze kritieke sectoren steeds groter worden. Ook zegt 43 procent dat ze hun beveiligingsafdelingen zeer toegewijd zijn om nationale infrastructuren te beschermen. Dat is echter niet terug te vinden in de daadwerkelijke beveiligingsmaatregelen. IT-beveiligingsprogramma’s worden bij het gros niet volledig uitgevoerd. Dat is maar bij 17 procent wel het geval. De meeste bedrijven hebben één functionaris die zich richt op cybersecurity. Slechts 10 procent heeft er twee of meer.

Bij bijna driekwart van de organisaties komt beveiliging ook niet voor in de lijst van vijf topprioriteiten. Bijna driekwart zegt niet te beschikken over de nieuwste technologieën om de risico’s voor SCADA-netwerken en industriële controlesystemen (ICS) te kunnen beperken. Ook denkt maar een kwart aan de compliancy- en beveiligingsstandaarden te voldoen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in