Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote woede in Finland over Microsofts slachting van Nokia

De politiek en vakbonden in Finland staan op hun achterste benen na de aankondiging van de grote ontslagronde bij Microsoft die voor een groot deel oud-werknemers van Nokia betreft.
Microsoft feature phones
© Microsoft
Microsoft

De Finse overheid kreeg ook gisterenochtend pas van oud-Nokia -topman Stephen Elop te horen wat de reorganisatie bij Microsoft inhoudt. Het onderzoekscentrum in het Finse Oulo gaat dicht, ooit toonaangevend in de mobiele industrie. In Finland alleen al verliezen ruim 1100 mensen hun baan, ongeveer een kwart van het personeelsbestand van Nokia in Finland dat Microsoft in april overnam. Bij de overname had Elop nog in het vooruitzicht gesteld dat de banen in Finland veilig waren, meldt The Financial Times.

'Nadella niet blij met overname Nokia'

Ook haalt Microsoft een streep door een belangrijk onderdeel van Nokia's activiteiten: de feature phones. Dit zijn de goedkopere toestellen met minder functionaliteiten als de Lumia-smartphones. Nokia had succes met deze toestellen in opkomende markten waar de mobiele telefoon vaak de eerste telefoon is die mensen bezitten. Met het heftig snijden in de activiteiten van Nokia, rijst de vraag of de nieuwe topman van Microsoft, Satya Nadella, wel achter de de overname van Nokia door zijn voorganger Steve Ballmer staat.

De vakbonden zijn woest op Ballmer die met mooie praatjes bij de overname onterecht de hoop van de Finnen op een nieuwe toekomst voor Nokia heeft aangewakkerd. Microsoft heeft bij de overname gezinspeeld dat Finland het centrum zou worden van Microsofts Europese R&D-activiteiten. "Die verwachtingen zijn nu de grond ingeboord", zegt de voorzitter van de Finse centrumpartij. De Finse premier Alexander Stubb zegt dat zijn regering er alles aan gaat oen om de pijn te verzachten, maar dat Microsoft zijn verantwoordelijkheid niet kan ontlopen om mensen aan nieuw werk te helpen.

Overigens heeft Elop wel aangegeven dat de ontwikkeling van de Lumia-lijn in het Finse Tampere en Salo blijft plaatsvinden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in