Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle slaat mega-gat in beveiliging Windows XP

Zonder daar verder ruchtbaarheid aan te geven, blijkt Windows XP verdwenen ze zijn van de lijst met besturingssystemen waarop de volgende versie van Java 7 en Java 8 draaien. Als voetnoot bij de lijst meldt Oracle, dat Windows XP sinds 8 april jl. niet meer door Microsoft onderhouden wordt en daarom niet meer tot de door Oracle ondersteunde platforms behoort.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In een toelichting stelt Oracle dat het gebruikers van Windows XP vrij staat om Java 7u65 op hun systemen te implementeren, maar dat ze dat op eigen risico doen. Op ondersteuning van Oracle bij problemen hoeven ze niet te rekenen. Java 8 draait sowieso niet op Windows XP.

Testversies van Java 7-update werken niet op Windows XP

Volgens de Deense beveiligingsspecialist Heimdal kunnen XP-gebruikers ervan uitgaan dat ze problemen krijgen. Heimdal heeft namelijk van zijn klanten al te horen gekregen dat testversies van de update wel te downloaden zijn op Windows XP, maar dat de installatie niet correct afgerond kan worden.

Oracle heeft tegenover ZDnet een weinig inhoudelijke reactie gegeven. Product manager Henrik Stal laat weten dat Oracle gebruikers van Windows XP adviseert naar een modernere versie over te stappen. Stal geeft alleen toe dat er compatibiliteitsproblemen zijn tussen Windows XP en Java 8, en zegt dat Oracle onderzoekt of deze op te lossen zijn. Op zijn website stelt Oracle echter onomwonden dat Java 8 niet op Windows XP draait. En waarom Oracle moeite zou doen om Java 8 draaiende te krijgen op een niet langer ondersteund platform, maakt Stal ook niet duidelijk.

Meer aanvalsmogelijkheden voor hackers

Over de gemelde problemen op Windows XP met de update van Java 7 zegt Stal niets. Of de update in zijn definitieve vorm op Windows XP werkt, blijft dus afwachten. Maar de conclusie dat dat geen prioriteit heeft bij Oracle, is onontkoombaar, evenals de conclusie dat Oracle daar geen verantwoordelijkheid voor aanvaardt. En dat verergert het Windows XP-probleem in niet geringe mate. Ongeveer 80 procent van de Windows XP-gebruikers heeft ook Java geïnstalleerd. En Java heeft meer issues dan Windows XP. In 2013 werden in Java 131 kwetsbare plekken geconstateerd, tegen 88 in Windows XP. Het heeft er dus alle schijn van dat aanvallers binnenkort zullen grossieren in mogelijkheden om Windows X te hacken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in