Overslaan en naar de inhoud gaan

Google worstelt met recht om vergeten te worden

Dat is in een notedop de strekking van een ingezonden artikel van de hoogste juridische man van Google, David Drummond, in de Guardian, met als titel: We need to talk about the right to be forgotten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Google vindt in principe dat iedereen het recht moet hebben op vrije informatievergaring. Dat zou dus ook moeten gelden voor zoekopdrachten met een zoekmachine. De enige uitzonderingen die Google acceptabel vindt, is informatie die door een rechtbank onrechtmatig is verklaard (zoals smaad), gestolen content, persoonlijke informatie die de betrokkene niet vrijwillig bekend heeft gemaakt (zoals bankgegevens) en materiaal waarvan de publicatie verboden is. Links daarnaar verwijdert Google dan ook uit zoekopdrachten.

'Uiterst vage criteria opgedrongen'

Het Europese Hof heeft daar nu a toegevoegd dat mensen kunnen eisen dat links uit zoekresultaten worden verwijderd als die verwijzen naar informatie waarin hun namen opduiken en die informatie niet adequaat, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig is. Dat zijn uiterst vage en subjectieve toetsstenen, oordeelt Drummond.

En er zijn kennelijk tal van mensen die daar mogelijkheden in zien om hun straatje schoon te vegen. Onder de 70.000 verzoeken zitten verzoeken van ex-politici die links naar kritische artikelen over hun reilen en zeilen tijdens hun politieke leven verwijderd willen zien, criminelen die verwijzingen naar hun misdaden weg willen poetsen, architecten en opleiders die slechte recensies en kritische beschouwingen onvindbaar willen maken, alsmede mensen die nu spijt hebben van commentaren die ze in het verleden op websites hebben achtergelaten.

Schrijnende gevallen

Maar er zijn ook gevallen waarin het moeilijk is om op het standpunt te blijven staan, dat alle informatie vindbaar moet zijn. Bijvoorbeeld als een moeder vraagt of een zoekopdracht met de naam van haar dochter niet meer verwijst naar artikelen over de verkrachting waar zij slachtoffer van werd, schrijft Drummond. Het is, kortom, een complexe materie zonder eenvoudige oplossingen, stelt hij.

Om tot betere besluitvorming te komen, richt Google nu een raad van advies in met extern aangezochte experts uit de academische wereld, specialisten op het gebied van databeveiliging, vertegenwoordigers van de media, van burgerrechtenbewegingen, en uit de IT-branche.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in