Overslaan en naar de inhoud gaan

Botnet-infectie blijft lang intact

Bij de botnets die met de malware ZeroAcces en Conficker werden opgebouwd kost het nu al maanden om de besmettingen te verminderen. Microsoft legde ZeroAcces-botnet in december 2013 plat, toen het aantal infecties bijna 900.000 per dag bedroeg. Dat zijn er nu nog altijd rond de 300.000 per dag. Het Conficker-botnet werd een jaar geleden aangepakt maar het aantal infecties is nog altijd zeer fors. In juni 2013 infecteerde Conficker nog 1,5 miljoen systemen per dag.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat zijn er nu nog altijd 1 miljoen per dag.

Veel sneller gaat het bij Zeus Gameover. Dit botnet werd eind vorige maand uit de lucht gehaald door onder meer de FBI en Europol. Op zijn hoogtepunt infecteerde dit botnet 141.000 systemen per dag. Dat aantal is in een maand gedaald tot minder dan 10.000 per dag.

Verlaten botnet

Botnets die door hun beheerders alleen worden gelaten, sterven af doordat antivirussoftware de infecties verwijdert en gebruikers een nieuw besturingssysteem installeren, of een geheel nieuw systeem aanschaffen. Zo nam het aantal geïnfecteerde systemen van het botnet Sinowal met 8 procent per maand af nadat de beheerders het in december 2013 in de steek lieten. Op dat moment infecteerde Sinowal ruim 99.000 systemen per dag. Nu, 6 maanden later, zijn het er nog 14.000 per dag.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in