Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM en ASTRON onthullen prototype van 64-bits microserver

Het prototype, ongeveer zo klein als een smartphone, is onderdeel van de IT roadmap voor de Square Kilometre Array (SKA), een internationaal consortium voor de bouw van de grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld. Wetenschappers schatten dat de rekenkracht die de telescoop nodig heeft gelijk is aan die van een paar miljoen van de snelste supercomputers die momenteel op de markt zijn. De SKA wordt dan ook wel ‘de ultieme big data challenge’ genoemd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Samenwerkingsverband: Dome

Wetenschappers van ASTRON en IBM startten in 2012 een samenwerkingsverband - Dome geheten, naar de beschermkap die op telescopen zit. In eerste instantie gaat het om een overeenkomst voor vijf jaar. Dome onderzoekt en ontwikkelt een big data roadmap voor opkomende technologieën waarmee het mogelijk moet worden om exascale rekenkracht, datatrasport en opslag op grote schaal en efficiënt toe te passen.

De nieuwe microserver combineert een klassiek moederbord met chiploos geheugen. Het vandaag gepresenteerde 64-bits prototype heeft een PowerPC-chip van Freescale Semiconductor, waarop Linux Fedora en IBM DB2 draaien. De microserver meet slechts 133 x 55 mm en bevat alle essentiële functies van een moderne server, maar is 4 tot 10 keer zo klein.

Compact en energiezuinig

De microserver is niet alleen compact, hij springt ook zeer zuinig om met energie. IBM-onderzoekers streven ernaar om elke microserver te laten draaien op 35-40 Watt, inclusief het systeem op een chip (SOC) – met het huidige ontwerp is dat nog 60 Watt.

Zodra de SKA later dit jaar van start gaat, zal de telescoop een overvloed aan radiosignalen oppikken uit de ruimte. Duizenden antennes verspreid over zuidelijk Afrika en Australië zullen samen 14 exabyte aan data per dag vergaren en 1 petabyte opslaan. Dit vraagt om een nieuwe computerarchitectuur waarmee veel meer gegevens getransporteerd en verwerkt kunnen worden dan de allersnelste computers op dit moment aankunnen. “Alleen dan kunnen we de 13 miljard jaar oude gegevens vergaren, opslaan en analyseren”, licht Albert-Jan Boonstra, wetenschappelijk directeur van Dome toe.

Ook buiten Dome interessant

Met behulp van de SKA kunnen de wetenschappers de zogeheten ‘dark ages’ in kaart brengen, het tijdperk van reïonisatie waarin de sterren en sterrenstelsels werden gevormd. IBM denkt dat de microserver ook buiten Dome interessant kan zijn, bijvoorbeeld voor cloud datacenters en applicaties voor het analyseren van big data. Vorige week kondigden IBM en ASTRON samen met de Rijksuniversiteit Groningen de lancering aan van ERCET, het European Research Center for Exascale Tehnology. Het Dome-project wordt onderdeel van ERCET, net als een aantal andere big data-projecten die zich richten op energie, gezondheidszorg en waterbeheer.

IBM en ASTRON hebben een video geplaatst over de microserver op YouTube.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in