Overslaan en naar de inhoud gaan

Google krijgt ruim 4200 vergeetverzoeken

Sinds een maand kunnen mensen Google vragen ongewenste zoekresultaten te verwijderen. Dit zogenoemde recht om te worden vergeten werd op 13 mei toegekend door het Europese Hof van Justitie. Een Spanjaard die niet wilde dat er een link naar een 15 jaar oud krantenartikel bovenkwam, kreeg zijn gelijk.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De verwijderingsverzoeken, alle afkomstig uit Nederland, gaan over in totaal 16.589 URL's. Wie niet wil dat bepaalde informatie in de zoekmachine opduikt, kan op internet een formulier invullen om dit aan te geven. Of de informatie ook daadwerkelijk wordt gewist, is uiteindelijk aan Google. Mensen hebben recht op privacy, maar anderen hebben recht op informatie. Juristen bekijken per geval wat zwaarder weegt. Google gaat bovendien alleen over de links en niet over de gewraakte artikelen zelf.

Google laat verder weten dat het niet lichtvaardig met de verzoeken omspringt. "Dit is een nieuw proces voor ons, dat zich de komende tijd verder zal ontwikkelen. We blijven luisteren naar feedback die we krijgen en zullen samenwerken met de privacy-instanties en anderen terwijl we gehoor geven aan aan de uitspraak", aldus een woordvoerder.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in