Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktijkproef energieverbruik in VMWare van start

Via de API wordt het energieverbruik van de hardware uitgelezen. "Dit werkt alleen met server-grade hardware, maar die wordt in het segment wat wij op het oog hebben veelvuldig toegepast", zegt Niels van der Zwan van de Software Inprovement Groep (SIG) in Amsterdam. Door metingen te verrichten aan de hardware wordt het mogelijk om te bepalen hoeveel energie de afzonderlijke processen gebruiken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het meetmechanisme zit in VMware, zodat meteen ook een overzicht kan wordeen gemaakt van de virtuele machines (VM's) waar een server in is verdeeld.

Samenwerking

Bij de proef is een aantal partijen betrokken, waaronder Logius, dat voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de generieke ICT-voorzieningen beheert. Logius wil heel graag inzicht in de energie-voetafdruk van de applicaties die bij de overheid in gebruik zijn. Uiteraard doet ook VMware mee, dat in de proef tevens een middel ziet om de tot nu toe nog ongebruikte API aan de tand te voelen. Daarnaast wordt aan de proef meegewerkt door partijen uit het veld, die onder meer ervaring hebben met het handmatig meten van het vermogen.

Overkoepelend

De praktijkproef vindt plaats onder auspiciën van de Cluster Green Software van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). "Handmatig werken kan saai zijn en aanleiding geven tot fouten", zegt Van der Zwan van SIG. "Ook gebeurt het wel, dat de mensen die de metingen moeten doen, niet helemaal weten hoe ze dat moeten aanpakken. Het vinden van het meetpunt kan al een uitdaging zijn. Via een geheel automatische procedure voorkomen we dat."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in