Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwerptekening historische computer terug op Cambridge

Drie jaar lang worstelden de onderzoekers al redenerend en deducerend voort aan de hand van overgebleven fysieke componenten, interviews met betrokkenen en algemene kennis over de ontwikkeling van computertechnologie. Centraal stond de vraag hoe de eerste computer met een intern opgeslagen programma, de Edsac 1, oorspronkelijk in elkaar moet hebben gestoken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Maar door een gelukkige samenloop van omstandigheden kregen ze onlangs de oorspronkelijke schakeldiagrammen voor de electronische bedrading in handen.

Ontmanteld in 1958

Edsac staat voor Electronic Delay Storage Automatic Calculator. Hij werd in 1949 in gebruik genomen door de Universiteit van Cambridge, waar hij door onderzoekers werd ingezet als rekenondersteuning bij het oplossen analytische vraagstukken. Hij functioneerde tot 1958 (tot 1965 was er nog wel een Edsac 2 in gebruik).

Een jaar later snuffelde een kort daarvoor aangestelde technicus wat rond in een stapel af te voeren troep op de gang. Hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om een rol met 19 schakeldiagrammen van de onlangs ontmantelde 'super computer' terug te duwen, en nam ze mee naar huis. Daar kwijnde het nog tamelijk rechtstreeks op Von Neumann geinspireerde ontwerp van Sir Maurice Wilkes meer dan een halve eeuw weg. Totdat de inmiddels gepensioneerde technicus, John Loke, tijdens een bezoek aan het Britse National Museum of Computing ontdekte dat er werd gewerkt aan de reconstructie van de eerste Edsac.

Als alles verder volgens plan verloopt zal de reconstructie van de Edsac 1 in de loop van 2015 worden voltooid, meldt het door BBC gebrachte relaas over de vondst.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in