Overslaan en naar de inhoud gaan

'Internet of Things is onveilig'

Het US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) houdt de vinger aan de pols bij nieuwe ontwikkelingen. Hoe mooi het Internet of Things (IoT) ook moge lijken, er zitten toch behoorlijke risico's aan. "Denk alleen maar aan een thermostaat die weet wanneer de bewoners er niet zijn en daarom de verwarming laag draait. Wordt zo'n apparaatje gehackt, dan weten derden ook dat er niemand in huis is", zegt Kaufman.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Altijd aan

De apparatuur die het IoT gaat vormen staat altijd ingeschakeld, de mens heeft er nauwelijks nog invloed op. Kaufman en zijn team zijn bezig aan een nieuw besturingssysteem voor het IoT, dat 'onkraakbaar' moet worden. "Het OS moet rekening houden met alle aansluitingen die zijn gemaakt of die kunnen worden gemaakt. Een koelkast die merkt dat de melk op is en meteen contact legt met de telefoon om een bestelling bij de winkel te plaatsen laat ook andere gegevens doorsijpelen. En vergeet de weg terug niet, het is denkbaar dat hackers ooit via een koelkast je huis binnendringen", aldus Kaufman.

Ongeloof

Met het beeld van de tegenwoordige apparatuur voor ogen (een koelkast die slechts koelt) vinden veel mensen de waarschuwingen van Kaufman ongeloofwaardig. Maar het hacken van een Home Entertainment System kan wel degelijk, zo merkten onderzoekers van Trustwave. Zo'n systeem kan van buitenaf worden gemanipuleerd, zodat een hacker het bevel krijgt over alle camera's en microfoons. Het bespieden van de gebruikers is zo kinderspel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in