Overslaan en naar de inhoud gaan

Google gaat handelen in domeinnamen

Het gaat om een proef met een geheel eigen domeinregistratie, waarmee Google een directe concurrent wordt van andere partijen zoals GoDaddy. Dat laatste bedrijf heeft ruim 55 miljoen domeinnamen in beheer, waarmee naar schatting een jaaromzet van 1,1 miljard dollar wordt gerealiseerd. De handel in domeinnamen is big business, waar Google graag een graan van wil meepikken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Geruchten

In de markt deden al vaker verhalen de ronde dat Google ook het domein-gedeelte van internet zou willen inlijven. Een combinatie van zoekmachine en domeinpool kan een dodelijk wapen zijn tegen de concurrentie. Toezichthouders kijken dan ook met argusogen naar wat Google aan het doen is.

Eigen aanbod

In elk geval heeft Google al overeenkomsten gesloten met 4 grote bouwers van websites. Het gaat om Squarespace, Wix, Weebly, en Shopify, die vooral webwinkels bouwen. Google zou zo'n winkel in combinatie met een unieke domeinnaam snel aan de man kunnen brengen. Hoe de handel in domeinnamen verloopt, zal uit de proef blijken. Ook deze handelssite krijgt een zoekmodule, waarmee klanten kunnen bepalen of de door hen gewenste naam nog vrij is of dat er mogelijk een alternatieve naam kan worden gevonden.

Google heeft bij internettoezichthouder ICANN maar liefst 102 aanvragen ingediend voor een topdomeinen nieuwe stijl, waaronder .prod, .docs, .cloud, .drive, .eat, en .book. Een aantal van deze topdomeinnamen is nog onder de hamer omdat meer geïnteresseerden zich hebben aangemeld. Wanneer ze aan Google toegewezen worden, heeft het bedrijf het voornemen deze namen beschikbaar te stellen aan klanten die hun eigen domeinnaam willen registreren onder zo'n topdomein.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in