Overslaan en naar de inhoud gaan

7 tips voor een veiliger cloud-account

1. Ga er niet van uit dat je met een cloudprovider volledig beveiligd bent. Een cloudprovider als Amazon Web Service biedt wel beveiliging van zijn fysieke datacentra, maar die is tamelijk basaal. Een klant moet zelf daarbovenop voor passende beveiliging zorgen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

2. Ga er ook niet van uit dat van data die in de cloud zijn opgeslagen automatisch back-ups gemaakt worden. Zoek eerst goed uit of de cloudprovider daar voor zorgt. Zo niet, zorg dan wel dat die back-ups in elk geval worden gemaakt. Het houdt aanvallers niet tegen, maar het herstel van zo’n aanval wordt er een stuk makkelijker door.

3. Ga er ook niet van uit dat applicaties in de cloud altijd geüpdate worden. Dat gebeurt wel vaak in een SaaS-omgeving, maar niet in een IaaS-omgeving. Tijdig patchen is van groot belang voor de beveiliging. Een cloud als die van AWS zorgt wel voor de basale infrastructuur om applicaties te hosten, maar de klant zelf moet de applicaties onderhouden die op die virtuele machines draaien.

4. Gebruik een two-factor-authenticatietechnologie. Dat maakt het voor hackers moeilijker om binnen te komen. Zorg dan ook dat de private keys goed beveiligd zijn opgeslagen. Grote cloudproviders bieden die diensten vaak zelf aan tegen een lage prijs of zelfs gratis, zoals bij AWS.

5. Houdt met behulp van monitoring tools in de gaten of ongeautoriseerde gebruikers in jouw deel van de cloud aanwezig zijn. Zo’n tool creëert een API-log dat alle activiteiten van een bepaald gebruikersaccount vastlegt. Die data kunnen vervolgens door een analysetool worden gehaald om ongebruikelijk gedrag te vinden.

6. Zorg dat digitale inbrekers geen schade kunnen aanrichten. Met tools kan bijvoorbeeld gezorgd worden voor het snel afsluiten van cloudaccounts en hogere authenticatie- eisen voor gebruikers van het beheerconsole.

7. Steeds meer hacks beginnen met een DDos-aanval. Wapen je daartegen. Gebruik bijvoorbeeld een Web Application Firewall . Die monitort op ongebruikelijk inkomend verkeer en verdacht gedrag met een blokkade.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in