Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft kampt met tekort IPv4-adressen

Vooralsnog betekent het initiatief niets voor de dienstverlening. Maar de melding van het bedrijf dat de eigen IPv4-adressen volledig op zijn, geeft aan dat de tijd dringt om over te stappen naar IPv6, het nieuwe internetprotocol dat geen reële beperkingen aan adresruimte meer kent.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De inzet van IPv4-adressen die Microsoft buiten de VS heeft gekregen heeft geen invloed op de werking van de dienstverlening, want er is geen koppeling met de locatie. Een IPv4-adres dat bijvoorbeeld in Zuid-Amerika is uitgegeven kan net zo goed gekoppeld worden aan een apparaat dat in een datacentrum in de VS staat. Het enige probleem dat kan ontstaan bij het gebruik van 'buitenlandse' IPv4-adressen is dat sommige locatiegebaseerde diensten de nummering gebruiken om te bepalen waar een server of eindgebruiker zich bevindt. Die kunnen in de war raken als het IPv4-adres op een geografische locatie wordt gebruikt anders dan op de plek van uitgifte.

In Azië, Europa en de VS zijn de algemene voorraden IPv4-adressen al geruime tijd op. Veel bedrijven en serviceproviders hebben nog wel een restvoorraad, die met enige trucage zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Toch duidt de melding van Microsoft er op dat hier nu ook de bodem van de voorraad in zicht is. De inzet van IPv6 komt tot nog toe maar moeizaam op gang.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in