Overslaan en naar de inhoud gaan

Boekhoudregels hinderen Oracle's resultaat in cloud

Oracle meldt flinke successen te boeken met een transformatie naar de cloud. Toch komen die positieve signalen niet echt tot uiting in de cijfers over het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar van het bedrijf.
Oracle, Safra Catz
© Oracle
Oracle

De omzet steeg met 3 procent licht ten opzichte van een jaar geleden naar een totaal van 11,3 miljard dollar. Dat is 200 miljoen minder dan waar de analisten in hun prognoses van uit waren gegaan. Beleggers waren allerminst tevreden met deze resultaten en de koers van het Oracle-aandeel daalde na de bekendmaking dan ook met 6 procent.

Omzet moet worden uitgesmeerd

Volgens financieel directeur Safra Catz spelen de boekhoudregels het bedrijf parten. Oracle het veel succes met het overhevelen van bestaande klanten naar cloudgebaseerde diensten. De omzet daarvan mag echter net zoals bij software voor on-site-gebruik direct worden meegeteld, maar wordt uitgesmeerd over de komende jaren. Daarmee komt de omzet op korte termijn onder druk te staan.

Om het succes duidelijker te maken, rapporteerde Oracle dit kwartaal de omzet in cloudactiviteiten apart . De omzet in SaaS en PaaS klom dit kwartaal 25 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet, 322 miljoen dollar, bedraagt echter net 3 procent van de totale omzet. CEO Larry Ellison benadrukte dat de marge op de cloudgebaseerde niet zoals vaak gedacht onder druk staat. "We kopen elektriciteit en gebouwen, maar de rest maken we zelf", zei Ellison, waarmee hij zijn claim van 40 tot 50 procent marge op deze diensten wilde onderbouwen.

De winst viel dit kwartaal met 92 cent per aandeel ook lager uit dan de 95 cent waarop was gerekend.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in