Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybercrime kost EU 150.000 banen

Dat blijkt uit onderzoek dat het Centre for Strategic and International Studies (CSIS) heeft gedaan in opdracht van beveiliger McAfee. Aan het onderzoek werkte ook TNO mee.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De onderzoekers baseren hun cijfers op schattingen, omdat bij lange na niet alle aanvallen van cybercriminelen worden gemeld. Daarbij gaan ze uit van een vast percentage van het bruto binnenlands product. Voor Nederland gaat het om 1,5 procent, wat neer komt op 8,8 miljard euro. Dat is een zeer hoog percentage, vergeleken met de rest van de ontwikkelde landen. Alleen Duitsland scoort met een percentage van 1,6 procent van het bbp hoger. De VS bijvoorbeeld, dat in totaal het hardst getroffen wordt door computercriminaliteit, heeft een schadepost van 0,65 procent van zijn bbp.

CSIS gaat er vanuit dat computercriminaliteit een schadepost oplevert van 15 tot 20 procent van de waarde van de interneteconomie. Die zou op zijn beurt tussen de 2 en 3 biljoen dollar aan omzet genereren.

De schade zit niet alleen in het verliezen van gegevens, maar vooral in het opruimen na een aanval. Zo bleek uit een Italiaans onderzoek dat bij datadiefstal het daadwerkelijke verlies door de diefstal rond de 875 miljoen dollar was, maar het opruimen en herstellen kostte bij elkaar 8,5 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in