Overslaan en naar de inhoud gaan

Vorig jaar minder ICT-apparaten gerecycled

Dat blijkt uit vandaag bekendgemaakte cijfers van de stichting Wecycle, die de inzameling en recycling van huishoudelijke, elektronische spullen organiseert.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vorig jaar is bijna 134 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) ingezameld. Dat is zo’n 4 procent minder dan in 2012. Dat het aantal opgehaalde kilo’s lager is dan in 2012 komt volgens de stichting door de economische crisis. “Er werden minder apparaten verkocht en minder afgedankt”, aldus Ted van Hintum, woordvoerder van de stichting.

Vooral de inzameling van afgedankte televisies en monitoren daalde fors, en wel met 14 procent. Het aantal afgedankte ICT-apparaten nam af met zo’n 3 procent. Dat is vergelijkbaar met de afname van het aantal afgedankte en ingezamelde energiezuinige lampen, koel- en vriesapparaten en kleine elektrische apparaten. Het aantal kilo’s ingezamelde, afgedankte apparaten in de categorie groot witgoed daalde maar met anderhalf procent.

Acht kilo per inwoner

Wecycle registreert tevens e-waste dat door erkende recyclingbedrijven is verwerkt en niet via het Wecycle-systeem is ingezameld. De geregistreerde hoeveelheid e-waste bedroeg vorig jaar 19 miljoen kilo. Samen met de ingezamelde hoeveelheid van 114,7 miljoen kilo is de totale gerapporteerde hoeveelheid 133,7 miljoen kilo. Dat komt neer op acht kilo per inwoner, wat het dubbele is van de Nederlandse doelstelling.

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van e-waste in Nederland organiseert en toeziet op optimale recycling. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1600 producenten en importeurs.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in