Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-datatoezicht maakt regels niet simpeler

Het gisteren vrijgegeven voorstel voor een eenvormige aanpak van databescherming binnen de EU lijkt in de eerste plaats te regelen hoe moet worden opgetreden in situaties waarin klager (meestal een klant van een bedrijf) en aangeklaagde (bijvoorbeeld een bedrijf of een instantie die mogelijk slordig omging met persoonlijke gegevens) in verschillende lidstaten gevestigd zijn.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Om dat probleem te adresseren wordt naast de nationale toezichthouders een centrale Europese dataprotectie-autoriteit voorgesteld.

Miljoenenboetes

Bij grensoverschrijdende geschillen is en blijft de nationale toezichthouder het aanspreekpunt voor de klagers en spreekt de Europese 'lead authority' bedrijven die mogelijk over de schreef gingen aan. Bij het beoordelen van de handelwijze van bedrijven en instanties zijn de regels van toepassing van het land waarin deze - ongeacht de locatie van hun datacenters of kantoren - hun dienst aan de klager leveren. De EU-autoriteit en de lokale toezichthouders krijgen de mogelijkheid om boetes op te leggen die in de vele miljoenen euro's kunnen lopen.

Niet simpeler, wel duurder

Directeur John Higgins van de Europese koepel van IT-brancheorganisaties, Digital Europe, uitte zich tegenover IT World sceptisch over de voorstellen: "De regels blijven even gefragmenteerd als ze nu al zijn, maar het wordt kostbaarder om er aan te gaan voldoen." Maar een echte Europese harmonisatie zit er waarschijnlijk ook niet in, omdat landen als Duitsland hun strenge regels als een verworvenheid zien en landen met soepele regels, zoals Italië en Frankrijk, nog niet aan strengere regels toe zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in