Overslaan en naar de inhoud gaan

Moet IT-industrie 'auto zonder stuur' leveren?

"Ja", zei Diederik Padt volmondig, nadat commissievoorzitter Ton Elias van de Tijdelijke Commissie ICT hem vanmiddag met verschillende bewoordingen had gevraagd of de overheid zo 'dom', 'onverstandig' of 'onwetend' was wel eens een 'auto zonder stuur' te bestellen. En HP zou, net als andere ICT-bedrijven, deze auto ook leveren, wetende dat de auto zonder stuur nooit zou kunnen rijden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De auto werd vanmiddag veelvuldig gebruikt als metafoor voor een IT-project. Padt zei dat in het aanbestedingsproject zijn HP altijd in de toelichting op de offerte zou aangeven dat de auto zonder stuur nooit zou kunnen rijden. "Maar als de overheid blijft volharden dat zij een auto zonder stuur wil, dan leveren wij die. We weten dan dat de vraag om het stuur later toch wel komt." Het offreren van een auto met stuur zou ten opzichte van de concurrentie veel duurder uitpakken, waardoor het bedrijf zich bij de opdracht buiten spel zou zetten.

Politiek moet zich bewust worden van de implicaties voor ICT

Padt wijst op problemen in de de workflow van het opdrachtgeverschap bij de overheid. De Tweede Kamer of de minister legt nu vast dat er taak moet worden uitgevoerd zonder dat zij de implicaties voor de IT overzien. Vervolgens zijn zij uit beeld en moet het betreffende ministerie de opdracht zien om te zetten in een 'uitvraag' naar de IT-industrie. Padt: "De ambtenaren komen daar knel te zitten tussen de opdracht en mogelijkheden." Hij pleit er bij de Tijdelijke Commissie dan ook voor dat de Directeur-Generaal van het departement of bij heel grote projecten zelfs de minister of staatssecretaris gedurende het hele traject betrokken blijft zodat de opdracht kan worden bijgesteld als de uitvoering van de opdracht niet mogelijk blijkt.

Vind u dat de IT-industrie producten mag leveren waarvan zij vooraf weet dat het niet gaat werken?

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in