Overslaan en naar de inhoud gaan

Office 365 krijgt functies die niet naar de desktop komen

Dat er verschil zou ontstaan tussen de cloud- en de desktopversie van Office was op voorhand al duidelijk. Nieuwe functionaliteit zal zijn weg veel eerder naar de cloudversie vinden, omdat implementatie daar niet hoeft te wachten op de uitrol van een nieuwe versie, liet Microsoft bij de introductie al weten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Nu blijkt dat de verschillen verder zullen gaan dan een min of meer tijdelijk achterlopen van de versies van Office die in huis draaien. Microsoft presenteerde op de TechEd twee nieuwe functies die niet bij organisaties in-huis zullen kunnen draaien. De eerste is Office Graph, dat het gedrag van gebruikers monitort om hen de meest relevante informatie te kunnen voorschotelen. De tweede heeft de naam Clutter: dat houdt in de gaten wat gebruikers doen met e-mails die ze ontvangen; mails die ze niet openen danwel waar ze niet op reageren worden apart gezet in een 'rommelhokje'. Van beide functies werd een demo gegeven op TechEd. Wanneer Graph beschikbaar is, is onduidelijk. Clutter moet in ieder geval dit jaar nog beschikbaar komen.

Geen opzetje om klanten in de cloud te krijgen

Dat de functies niet beschikbaar komen op de in-huisversie van Office is geen opzetje om klanten te bewegen over te stappen op de cloudversie, benadrukte hoofd technische marketing Julia White van Microsoft. "Onze filosofie is dat we alles dat technisch gezien op een server kan draaien, in een serverversie zullen leveren", zei White. Bij Graph en Clutter is dat volgens haar niet het geval. De intelligentie die nodig is om dergelijke diensten te leveren vraagt om een verwerkingscapaciteit die je alleen in de cloud kunt vinden, zei White.

Een voorbeeld van een functie die in beide omgevingen beschikbaar zal komen is Groups, waarmee Yammer, Outlook, Lync en SharePoint in samenhang informatie kunnen verzamelen en distribueren in projectgroepen. White verwacht echter niet dat deze functionaliteit op korte termijn ingezet zal worden door klanten die hun Office-omgeving in huis draaien. "Voor klanten met in-huisimplementaties betekent dat dat ze hun Exchange Server, hun SharePoint Server, hun Lync Server en hun Office-client nagenoeg gelijktijdig moeten opwaarderen naar de nieuwste versie. Dat is zeker mogelijk, maar ik ken niet veel klanten die dat doen."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in