Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT kansrijkste functiegebied in Nederland

Dat blijkt uit het rapport ‘Arbeidsmarktontwikkelingen; kansen en knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt’ over het eerste kwartaal van 2014 dat is opgesteld door Intelligence Group.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Dit Rotterdamse onderzoeksbureau stelt dat de arbeidsmarktsituatie is verbeterd en verwacht dat dit de komende zes tot twaalf maanden verder doorzet. Belangrijkste reden is de aantrekkende vraag naar arbeid en het dalende aanbod van werknemers die zich aanbieden op de arbeidsmarkt. Het perspectief van IT en technische beroepen is onverminderd goed, terwijl het perspectief in 2014 voor met name functies op vmbo- en mbo-niveau negatief is, met name in de verpleging en verzorging.

Korte gemiddelde zoekduur

Intelligence Groep verwacht dat de gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan zal dalen. Momenteel ligt de gemiddelde zoekduur op ruim 6 maanden. In de ICT is dit slechts één maand. De ICT is dan ook samen met bouw en techniek het meest kansrijke functiegebied in ons land. Ook de sectoren met relatief veel technici en IT-gerelateerde functies doen het goed. Zo ligt de employability van werknemers in onderhoud, installatie en reparatie, ICT en Telecommunicatie beduidend hoger dan het Nederlands gemiddelde. Het minst kansrijke functiegebied in de huidige arbeidsmarkt is toerisme, sport en persoonlijke verzorging op vmbo-niveau. De gemiddelde baanzoekduur in dit functiegebied is 11 maanden.

Aantal actieve baanzoekers daalt

Op dit moment zijn 1,3 miljoen mensen actief op zoek naar een (nieuwe) baan, wat neerkomt op 1 op de 6 personen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het aantal actieve baanzoekers is ten opzichte van 2013 aan het dalen, maar dit is mede ingegeven door het ‘discouraged workers’-effect. Van de werklozen geeft iets minder dan 74 procent aan actief op zoek te zijn naar werk. Ons land telt meer dan 16.600 werkloze ICT'ers.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in