Overslaan en naar de inhoud gaan

NFI werkt aan gezichtsherkenning in het duister

Doordat ze warmbloedig zijn, stralen mensen warmte uit. Infraroodcamera’s kunnen die warmte meten en zo bijvoorbeeld mensen onderscheiden van hun omgeving. Maar met zo’n camera kun je verder ‘inzoomen’: de camera kan ook de verschillende temperaturen van het gezicht vastleggen. Zo is de neus kouder dan het gebied rond de ogen en zijn de wangen kouder dan het voorhoofd. Dat komt door het onderhuidse stelsel van bloedvaten dat de warmte verspreidt.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het vatenstelsel vertakt zich als een boom van groot naar klein, waardoor op de ene plaats een grotere concentratie bloed aanwezig is dan op een andere plaats. Omdat ieder gezicht uniek is, levert dat unieke ‘thermisch patronen’ op. Op basis daarvan is herkenning en wellicht zelfs authenticatie mogelijk.

De trap op rennen

Het Nederlands Forensisch Instituut hoopt op die manier infraroodcamara's in te zetten voor het identificeren van skimmers. Om de onwikkeling van de technologie te stimuleren heeft NFI Derrel Garcia, van de afdeling Digitale Technologie en Biometrie gevraagd de mogelijkheden te inventariseren. Garcia zal onder meer nagaan welke invloed verschillende factoren hebben op de thermische patronen. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld als iemand een tijdje in de zon heeft gezeten? Of hoe goed zichtbaar is het thermisch patroon nog als iemand zich fysiek heeft ingespannen? “We lieten bij het NFI mensen de trap op rennen en maakten vervolgens een warmtefoto. Het bleek dat hun gezicht was afgekoeld. De bloedvaten gaan bij inspanning namelijk verder open staan en laten meer bloed doorstromen, om warmte af te drijven.” Garcia verwacht zijn verkennende onderzoek voor de zomer af te ronden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in